Door middel van achtergrond informatie zullen wij op deze pagina meer informatie geven over onze activiteiten. Uw reacties zijn uiteraard altijd welkom.

Ons nieuwe innovatieve product voor daglichtvoorziening in sandwichpanelen daken. Op 18 augustus 2015 is hiervoor een nederlands octrooi verleend, aanleiding voor de vakpers om een artikel hierover te schrijven. Op vrijdag 16 oktober 2015 verscheen een artikel in de Cobouw, zie hieronder of in deze link. Ons nieuwe lichtdoorlatende sandwichpaneel biedt een duidelijke verbetering t.o.v. de bestaande daglichtvoorzieningen in geïsoleerde hellende daken. De aansluiting met de omringende sandwichplaten is perfect zonder onnodig warmteverlies of koudebruggen, het lichtdoorlatende sandwichpaneel is geschikt voor iedere kerndikte, biedt een zeer ruime keus aan isolatie waarden, heeft een zeer geringe kans op faalkosten, heeft een innovatieve condensafvoer en is voor de meest gebruikte sandwichpanelen uit voorraad leverbaar. Marktintroductie begin 2016.

 

01 Montage Lichtstraat H5 B1050 D10 5510
02 Montage Lichtstraat H5 B1050 D10 5510
03 Montage Lichtstraat H5 B1050 D10 5510
04 Montage Lichtstraat H5 B1050 D10 5510
05 Montage Lichtstraat H5 B1050 D10 5510
06 Montage Lichtstraat H5 B1050 D10 5510
07 Montage Lichtstraat H5 B1050 D10 5510
08 Montage Lichtstraat H5 B1050 D10 5510

Voor meer informatie kunt u contact  (0252 - 41 90 33) opnemen met het ATLAS ACOMFA verkoopteam.


Artikel Cobouw 16 oktober 2015.
Geïsoleerd dak- en gevelpaneel laat ook daglicht door.

Een daglichtsysteem dat is afgestemd op de sandwichpanelen die in de industriële en agrarische sector worden gebruikt voor geïsoleerde daken en gevels. Volgend jaar voorjaar komt het op de markt.

Atlas Acomfa is een van de grote Nederlandse leveranciers van lichtdoorlatende vlakke, golf- en profielplaten. Deze kunststof platen zijn bestemd voor toepassing in daken en gevels in met name de industriële en agrarische sector. Maar ook in de woningbouw, bijvoorbeeld voor het construeren van een serre of lichtstraat.

Algemeen directeur Aad de Klerk ziet de laatste jaren een toename van het gebruik van geïsoleerde dakplaten in de vorm van sandwichpanelen. Meestal bestaan deze uit een geprofileerde bovenplaat van staal en een vlakke onderplaat van staal of kunststof, met daartussen isolatiemateriaal. Evenals in enkelwandige daken moeten deze geïsoleerde daken worden voorzien van daglichtdoorlatende panelen die in dit geval ook goed moeten isoleren. De Klerk: "Er zijn bedrijven die voor deze daken zogeheten daglichtcassettes maken, wat nogal wat handwerk vergt. Deze bestaan volledig uit lichtdoorlatende kunststofplaten en zijn afgestemd op een van de vele bestaande sandwichpanelen. We hebben gemerkt dat het gebruik van die cassettes bepaalde problemen oplevert. Zo heeft een cassette een enkelwandige onder- en bovenplaat en daardoor een geringe isolatiewaarde. Een ander probleem is de tegenvallende water- en luchtdichte aansluiting op de sandwichpanelen. Die hebben zelf aan de zijkanten een bepaalde profilering, zodat ze mooi in elkar vallen en er ook geen warmteverlies optreedt."

Het lijkt een goed idee om voor een dak met een bepaald type sandwichpanelen de benodigde lichtdoorlatende panelenen te fabriceren op basis van diezelfde sandwichpanelen. En dat is precies wat De Klerk bedacht en octrooieerde. De panelen kunnen uiteindelijk tot een lengte van 6 à 8 meter op maat worden geproduceerd. In diverse diktes en desgewenst in een meervlaksuitvoering die is afgestemd op de gordingen van de kap waarop ze moeten komen. De uit voorraad te leveren standaard uitvoeringen worden gebasseerd op een sandwichpaneel van 100 bij 250 centimeter waarin een opening wordt gezaagd van 80 bij 180 centimeter. Op de randen van de metalen bovenplaat wordt met kit een lichtdoorlatende, enkelwandige plaat polyester of polycarbonaat vastgezet. Deze plaat kreeg hetzelfde profiel als de bovenplaat van het betreffende sandwichpaneel, zodat ze goed op elkaar aansluiten. Enkele kleine onderbrekingen in de kitrand moeten zorgen voor een lichte ventilatie naar de buitenlucht. Op de randen van de eveneens doorgezaagde onderplaat van het paneel komt een aluminium stoeltjesprofiel dat een vlakke, meerwandige kanaalplaat van polycarbonaat draagt. Afhankelijk van de isolatiewaarde kan dat lopen van een vierwandige kanaalplaat van 10 millimeter tot een tienwandige van 32 millimeter. De panelen zijn op de bouw nog eenvoudig een stukje in te korten. De lichtdoorlatende panelen zijn getest in een proefhuis en volgens De Klerk voldoen ze in alle opzichten goed. "We willen in het voorjaar van 2016 met de eerste panelen op de markt komen, afgestemd op onze traditionele klanten en de vijf in Nederland meest gebruikte sandwichpanelen. We zijn nu op zoek naar geïnteresseerden voor enkele pilotprojecten die we in de tussentijd zouden kunnen uitvoeren."

Joost Melten

octrooinummer : NL2012246
houder : Atlas Acomfa, Noordwijkerhout
uitvinder: A. de Klerk

Inschrijven nieuwsbrief

Naam
Geef een waarde voor Naam.
E-mail
is geen geldig e-mail address.
Captcha Captcha