Modulit® informatie
Hier ontdek je alles wat je moet weten over ons veelzijdige modulaire kunststof beglazingssysteem: Modulit. Met hoogwaardige polycarbonaat panelen en een solide aluminium frame biedt Modulit de perfecte balans tussen functionaliteit en esthetiek. Of het nu gaat om het verrijken van daglicht in ruimtes met beperkte toetreding of het creëren van duurzame gevels, Modulit biedt een scala aan oplossingen voor uiteenlopende behoeften.
Onze paneelvariaties in dikte en het thermisch onderbroken aluminium frame zorgen voor isolatie, lichttransmissie en geluidsreductie, terwijl de modulaire aard van het systeem flexibiliteit biedt in ontwerp en toepassing. Van industriële toepassingen tot architectonische hoogstandjes, Modulit past zich aan om te voldoen aan jouw projecteisen. Leer meer over de technische specificaties, belastingtabellen en bewerkingsmogelijkheden. Duik in de wereld van Modulit en ontdek hoe natuurlijk licht en modern design samenkomen.
Bestekteksten en DWG bestanden
Atlas Acomfa heeft voor het Modulit® programma zowel bestekteksten als DWG -bestanden gemaakt. Deze zijn eenvoudig te downloaden in de kolom rechts.
Duurzaamheid
Modulit is opgebouwd uit hoogwaardig polycarbonaat en aluminium. Hierdoor kent het een lange levensduur en is het recyclebaar.
Aluminium heeft een levensduur van 30 jaar. Na deze 30 jaar kan tot 95% van het materiaal gerecycled worden.
De secundaire productie heeft 95% minder energie nodig dan de primaire productie. Bij het recyclen is geen elektrolyse nodig. Die stap is veruit het meest energie behoevend. De vervolgstap, het smelten van aluminium, vereist weinig energie. Het goede nieuws is dat de secundaire productie van aluminium proportioneel toeneemt. Hoe zit het met de kwaliteit van aluminium na het recyclen? Het recycle proces doet niet af aan de kwaliteit.
Kleur mogelijkheden
Condensatie
Modulit is opgebouwd uit verschillende kanalen. Condensatie in de kanalen is een natuurlijk verschijnsel dat afhankelijk van de situatie en plaatselijke temperatuur ten aller tijden kan optreden. Dit heeft geen invloed op de levensduur van de Modulit elementen. Algengroei treed bij een juiste toepassing niet op tussen de kanalen.
Modulit elementen zijn voorzien van aluminium ventilerend tape aan de bovenzijde. Deze tape is speciaal ontwikkeld om condensatie zo optimaal mogelijk te verdampen. Over het algemeen geldt bij geveltoepassingen dat condensatie nauwelijks optreedt nadat een gebouw is geacclimatiseerd.
Windbelasting Modulit
De load tabellen geven de maximale weerstand van de Modulit systemen weer, gebouwd met de accessoires en de instructies die worden gegeven in deze documentatie.
De load data is onderverdeeld in het drukken van wind en het zuigen van wind. Wind ontstaat doordat lucht zich verplaatst van gebieden met hoge druk naar gebieden met lage druk. Door wrijving met het aardoppervlak (bebouwing, bossen) zal de luchtbeweging in de onderste luchtlagen echter worden afgeremd. De windsnelheid zal derhalve met de hoogte evenredig toenemen. De mate van toename wordt daarbij weer bepaald door de ruwheid (bebouwing) van het aardoppervlak.
In het figuur hiernaast is een voorwerp weergegeven waar de wind tegen aan blaast. Aan de achterkant van het voorwerp is te zien dat de wind weer terugdraait naar het voorwerp. Hier zal een onderdruk ontstaan zoals te zien is in het figuur eronder (gebied aangegeven met – teken). Door de onderdruk die ontstaat zal hier zuiging optreden.
In het berekenen van de uitwendige druk die wordt toegepast op de constructie heeft de planner rekening te houden met het klimaat en de vorm van de constructie.
Door de wrijving van de luchtlagen onderling ontstaan ook wervelingen en rukwinden. Vooral bij constructies die gevoelig zijn voor met de tijd veranderende windbelastingen wordt het raadzaam geacht met de invloed hiervan rekening te houden. Windhinder treedt niet alleen op binnen een groot complex van gebouwen zoals bijvoorbeeld het centrum van een stad, maar ook in de onmiddellijke omgeving van een gebouw.
UV co-extrusie
UV-straling van de zon zorgt voor beschadigingen bij polymeermaterialen. De hoeveelheid schade en haarscheurtjes op het oppervlak varieert per soort polymeer. Verdere erosie wordt versneld door water, vuil, luchtvervuiling, chemicaliën. De beschadigingen hangen af van omgevingsfactoren zoals locatie, hoogte en luchtvervuiling. Vergeling is de eerste aanwijzing, waarna een forse vermindering in lichttransmissie en sterkte optreedt.
Om dit tegen te gaan is Modulit beschermt met een co-extrusie UV beschermende laag. Deze laag wordt aangebracht op de co-extrusie technologie. Dit houd in dat tijdens het productie proces een laag wordt aangebracht die het polycarbonaat beschermt tegen UV-stralen. Door deze technologie is de plaat beschermt tegen UV-straling, maar niet beschermd tegen incorrect gebruik.
Co-extrusie techniek
Polycarbonaat platen worden door middel van de extrusie techniek gevormd. Extrusie is het persen van een vloeibare massa door een vormplaat gevolgd door afkoeling. Daarna wordt het product op maat gezaagd. Co-extrusie is dat tijdens dit proces de UV beschermde laag wordt mee gesmolten en door de vormplaat wordt geperst. Hierdoor is de UV beschermde laag met het product versmolten.
Deze UV beschermende laag kan door middel van dit proces aan beide of één kant van de polycarbonaat platen of elementen worden aangebracht.
Zie hier rechts het Co-extrusie proces.
1. Hopper voor kunststof invoer
2. Schroef die het materiaal smelt en door de vormplaat drukt
3. Vormplaats geeft het product de gewenste vorm
4. Kalibreer gereedschap vacuüm zorgt voor een constante en juiste vorm
5. Vorm wordt afgekoeld
6. Vorm wordt voortgetrokken
7. Gezaagd op gewenste maat
8. Verpakking
Gedrag bij
buitentoepassing
Modulit elementen kunnen zowel binnen in een bedrijfspand worden gebruikt als op de gevel van een hal, loods of pand.
Wanneer Modulit elementen voor buiten worden gebruikt spelen de weersinvloeden een rol. Door de UV straling zullen de Modulit elementen na 10 jaar gaan vergelen. De Modulit elementen zijn hier tegen beschermd via een UV beschermende laag die via co-extrusie is aangebracht. Deze laag heeft een hoge concentratie UV-stabilisatoren, dit zorgt voor een hoge bescherming tegen vergeling in de eerste 10 jaar.
Wanneer deze vergeling optreed zal het polycarbonaat gaan verbrokkelen. De Modulit elementen zijn dan vatbaarder voor weersinvloeden zoals hagel, regen en wind. Hierdoor kunnen er gaten ontstaan in de platen.
Slagvastheid
De mechanische eigenschappen van polycarbonaat maken dit technopolymeer met hoogste slagvastheid, waardoor het een optimale bescherming biedt tegen accidentele schade en weersinvloeden. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat polycarbonaat aanzienlijk beter presteert dan andere materialen (glas, acrlaat, PET, enz.) die vaak worden gebruikt in toepassingen waar transparantie een belangrijke vereiste is. Slagvastheid is constant over een bijzonder breed temperatuur bereik.
De slagvastheid is een maat voor het vermogen van het materiaal schokenergie en slagenergie te absorberen zonder te breken. Daarbij bepalen een veelvoud aan factoren de slagvastheid van een component:
– Wanddikte
– Vorm en grootte van het component
– Temperaturen
– Bots snelheid
Modulit elementen zijn nagenoeg onbreekbaar. Polycarbonaat waarvan de Modulit elementen zijn gemaakt is 250x sterker dan glas. Dit maakt polycarbonaat de sterkste technopolymeer en maakt Modulit elementen perfect geschikt voor ongeluk schade en weer gerelateerde schade.
Wanneer na 10 jaar vergeling in de Modulit elementen gaat ontstaan zullen de platen ook brosser worden. Hierdoor zijn ze minder bestand tegen hagel of andere weersinvloeden.
Bewerkingen en gereedschappen
Modulit elementen worden op maat geproduceerd naar klantspecificaties. Hierdoor hoeft er op de bouwlocatie weinig aanpassingen uitgevoerd te worden.
Als er bewerkingen nodig zijn kan dit met handgereedschap uitgevoerd worden. Over het algemeen bieden fijngetande metaalzaagbladen de beste resultaten. Zaagrestanten zijn het best met droge perslucht uit de kanalen te verwijderen.
De aluminium profielen dienen op de bouwlocatie bewerkt te worden om het passend te maken. Zo heeft er aan de uiteindes van het profiel een hoek van 45° afgezaagd te worden. Dit kan worden gedaan met een decoupeerzaag. Let hierbij alleen op dat de zaag specifiek geschikt is voor metaal. Er kunnen bij het zagen aluminium splinters ontstaan wat oogschade als gevolg kan hebben. Wij raden daarom aan aluminium te zagen met een afkortzaag. De zaag dient een hardmetalen zaagblad te zijn met relatief verfijnde tandjes waarbij de tandjes in een negatieve hoek staan.